Nederland Leest: Jacoba van Velde

De grote zaal is een roman van Jacoba van Velde. De eerste druk is verschenen in 1953 bij uitgeverij Querido,Amsterdam. Er werden tijdens het leven van Van Velde 75.000 exemplaren van het boek verkocht, dat in 13 talen werd vertaald. Het boek wordt in 2010 in het kader van de landelijke campagne Nederland Leest gratis weggegeven aan de leden van alle openbare bibliotheken in Nederland. Er werd ook een editie voor scholieren uitgegeven die gratis werd uitgedeeld op middelbare scholen.

Het romandebuut van Van Velde gaat over een bejaarde die vanwege haar gezondheid in een tehuis belandt, en wel op ‘de grote zaal’, waar de bejaarden komen te liggen die stervende zijn. Het is een verhaal over de existentiële eenzaamheiden doodsangst. De hoofdpersoon is de 74-jarige Geertruide van der Veen. Haar dochter Helena (38) komt over uit Parijs, waar ze getrouwd is met een kunstenaar, om bij het laatste deel van haar moeders leven te zijn.

Uitvoering:
Ter promotie van deze campagne, liet Stichting CPNB bij Zwaan Printmedia een dosiermap maken over het leven Jacoba van Velde.

De map bestond uit allerlei krantenknipsels, foto’s, recenties, identiteispapieren uit het leven van Jacoba van Velde. Gedrukt op verschillende papiersoorten en afgewerkt alsof het daadwerkelijk zo uit een kist van zolder kwam.