SO jaarboek in Iris-druk

Woensdag 26 november werden de winnaars bekend gemaakt van SO 2014 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. SO, Selection Of dutch photography, is de fotografie-wedstrijd die gaat over de creatieve identiteit van de professionele fotograaf. Na de bekendmaking van de winnaar werd het SO2014 jaarboek gelanceerd. Ook dit jaar weer prachtig vormgegeven door No Office, gelithografeerd door Montblanc en gedrukt door Zwaan Printmedia.

Selection Of Dutch Photography is een fotografiewedstrijd van PANL die gaat over de visuele identiteit van de fotograaf. PANL brengt hiermee het beste van de toegepaste Nederlandse fotografie samen op het gebied van reclame, mode- en editorioal fotografie. Al ruim 20 jaar brengt PANL de Nederlandse fotografie nationaal en internationaal onder de aandacht.
Zwaan Printmedia heeft in samenwerking met ontwerpbureau No Office, Nelleke Wegdam en Dirkje Bakker Pierre voor PANL het SO 2014 boek mogen produceren. Het bijzondere van deze uitgave is dat de band, schutbladen en de redactionele pagina’s in irisdruk is geproduceerd. Het omslag is in 4 pms-kleuren gedrukt en deze zijn tot twee keer aan toe gewisseld. De schutbladen en het redactionele gedeelte zijn in 5 pms-kleuren gedrukt en deze is 1 x gewisseld voor de weerzijde van het drukvel. Wat irisdruk zo bijzonder maakt is dat het tot stand komt door in de inktbak meerdere kleuren te doen die zich in de drukvorm met elkaar vermengen. Hierdoor ontstaat een veelkleurige afdruk met een schitterend verloop tussen de kleuren, waarvoor slechts 1 drukvorm nodig is.

Het resultaat is echt verbluffend. De schoonheid, souplese, de rust van het verloop komt zo natuurlijk over, dat is in photoshop niet te evenaren. Irisdruk komt in de praktijk weinig voor omdat het vrij arbeidsintensief is, maar wat zijn wij trots op het resultaat!

Uitvoering:
Het boek bestaat uit 176 pagina’s binnenwerk, gebonden met gevlochten leeslint in een harde band waar op de voorkant een verdiepte preeg is aangebracht.


Omslag bandmateriaal: Munken Lynx Rough, opdikking 1.4, 120 g/m2
Schutbladen: Munken Lynx Rough, opdikking 1.4, 150 g/m2