New for Now

Gedrukt in irisdruk met in totaal
34 pms-kleuren!

Rijksmuseum_optisch

Tijdens de expositie New for Now presenteerde het Rijksmuseum voor de eerste keer een groot overzicht uit zijn rijke collectie kostuum- en modeprenten. Op ruim 300 prenten is de verandering van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de 20ste eeuw en de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s zoals wij die vandaag de dag kennen te zien. De tentoonstelling is vormgegeven door ontwerper en gastconservator Christian Borstlap. Mode-illustratoren Piet Paris en Quentin Jones verlenen hun medewerking.

Rijksmuseum_0007Rijksmuseum_0000 Rijksmuseum_0001 Rijksmuseum_0002 Rijksmuseum_0003 Rijksmuseum_0005 Rijksmuseum_0006

Een groot gevoel van elegantie
De uitgevers van modeprenten doen er alles aan om hun product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij trekken hiervoor bekwame tekenaars aan, van wie sommige zich specialiseren tot ware ‘mode-illustratoren’. Het is de kunst om de modellen op de prenten zo vakkundig mogelijk en met een groot gevoel van elegantie in beeld te brengen. Voor het overbrengen van de schetsmatig weergegeven ontwerpen in een reproduceerbare gravure was de prentkunstenaar verantwoordelijk. Een zogenaamde ‘colorist’ kleurde vervolgens iedere afbeelding afzonderlijk met de hand in.

New for Now toont onder andere prenten van modeontwerper Paul Poiret. Met zijn uitspraak ‘Mode is Kunst’ luidt hij een nieuw tijdperk in. Zo presenteert hij zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren, die inspiratie zijn voor enkele artistiek hoogwaardige modetijdschriften.

8.000 prenten gedigitaliseerd
Veel van de getoonde prenten zijn afkomstig uit twee belangrijke verzamelingen die in 2009 door het Rijksmuseum werden verworven: de Collectie Raymond Gaudriault en de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant. Alle 8.000 kostuum- en modeprenten uit de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn sinds juni 2015 te zien op de website. Dit is het resultaat van een meerjarig project waarin de prenten zijn gecatalogiseerd, beschreven en gedigitaliseerd.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie New for Now, The Origin of Fashion Magazines in een Nederlandse en een Engelse editie. Auteurs: Georgette Koning en Els Verhaak. Vormgeving: Christian Borstlap. 203 pp., 139 afbn. Prijs: € 20. Te koop in de Rijksmuseumwinkel en de webwinkel.

New for Now. The Origin of Fashion Magazines was te zien vanaf 12 juni t/m 27 september 2015 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.


Klant:
Rijksmuseum Amsterdam
Papier:
Omslag 400 g/m2 Munken Lynx
Binnenwerk 130 g/m2 Arcoprint Adizioni met opdikking 1.7 en 100 g/m2 hv gloss mc.
Veredeling:

Bijzonder:
Irisdruk met 34 pms-kleuren
Afwerking:
Garenloos gebonden in softcover d.m.v. slitbind